puppies-461523_1280

Alimentació

 • Sempre aigua neta.
 • Pinso de cadell fins l’any d’edat, racionat en tres cops al dia.
 • No donar MAI ossos per menjar.
 • No donar MAI cap medicament sense consultar abans amb el veterinari: podríeu produir-li una intoxicació medicamentosa.

 

Higiene

 • Si és de cabell llarg, acostumar-lo de petit a que el respallin.
 • Banyeu-lo com a molt un cop al mes, a no ser que sigui necessari fer-ho abans.

 

Hàbits d’eliminació

 • Mentre no pugui sortir al carrer, proporcionar-li un espai per fer les seves necessitats: suficientment ample i preferiblement a l’exterior (terrassa o balcó).
 • Posar-lo a fer les seves necessitats de forma rutinària sempre després de les tomes de menjar i després dels períodes de dormir. Premiar-lo instantàniament quan ho faci correctament.
 • Quan els propietaris estiguin a casa vigilar-lo constantment per preveure possibles eliminacions inadequades a dins de casa. Si fa la intenció de fer pipi o caca a dins, dir-li un NO rotund per parar l’acció i portar-lo ràpidament al seu lloc per donar-li l’oportunitat de fer les seves necessitats correctament.

puppy-384647_1280

 

Hàbits de maneig

 

 • El cadell ha de disposar d’un espai de descans habilitat per a ell, ja pot ser la cuina o alguna habitació que estigui buida. En aquest espai s’hi ha de posar el seu llitet, el bol d’aigua i de menjar i que sigui el mes net i confortable possible. Es aconsellable que mentre sigui petit dormi tancat en aquest espai. Els primers dies segurament plora perquè voldrà estar acompanyat però es aconsellable ignorar aquesta conducta inadequada. Si el propietari s’acosta perquè el cadell està plorant o bordant, ja sigui per consolar-lo o renyar-lo, aquest aprendrà que d’aquesta manera crida l’atenció del propietari i no deixarà mai de plorar o bordar quan vulgui aconseguir alguna cosa. Les conductes inadequades s’han d’ignorar des del principi.
 • Quan els propietaris no hi siguin a casa, o no es pugui vigilar al cadell, és aconsellable restringir-li l’espai al mateix lloc que se li ha habilitat per dormir. D’aquesta manera s’evitaran entremaliadures amb els mobles de casa i eliminacions inadequades per tot arreu.
 • És molt important que el cadell passi alguns moments sol durant el dia. D’aquesta manera aprendrà que no és dolent quedar-se sol i evitareu molts problemes d’ansietat per separació en un futur.
 • No utilitzeu mai l’espai del gos com a càstig, és a dir no tancar-lo perquè s’està portant malament o ha fet les seves necessitats a un lloc inadequat. L’espai del gos ha de ser un lloc de relax i confort, no li ha de crear cap fòbia ni ha d’entendre que el deixeu tancat perquè ha fet alguna cosa incorrecta. Simplement ha d’entendre que es queda tancat perquè és hora de descansar. Recordo que els comportaments inadequats SEMPRE s’han d’ignorar.
 • Tingueu en compte que és normal trobar algun pipi o deposició al lloc de descans quan l’obriu al matí o quan arribeu a casa després d’algunes hores sol. No se l’ha de renyar per això. Els cadells no tenen control sobre els esfínters i no poden aguantar-se molta estona. Quan l’obriu, és imprescindible portar-lo al lloc habilitat per fer les seves necessitats immediatament.
 • Quan el deixeu al lloc de descans, ja sigui per marxar de casa o per dormir, és molt important que no us acomiadeu d’ell, és preferible deixar-lo al llitet sense acariciar-lo ni dir-li res de consolació. L’únic que aconseguireu és provocar-li més angoixa. L’acte de deixar-lo sol ha de ser el més ràpid possible. D’igual manera, quan l’obriu no se l’ha de saludar massa efusivament per tal de no produir-li un estat d’hiper-excitació. Se l’ha d’agafar ràpid i deixar-lo immediatament al lloc destinat a fer les seves necessitats durant uns minuts. Desprès, quan s’hagi calmat, ja se li pot dedicar tot el temps que vulgueu per jugar i per estar amb ell.

 

Obediència

 

 • Els gossos són animals jeràrquics, és a dir, que quan conviuen en grups sempre hi ha un que és el dominant i els altres són subordinats de major a menor grau. Quan el gos conviu amb persones, en la seva ment s’estableix sempre un sistema de jerarquies. Els propietaris han d’aconseguir ser els membres dominants per evitar problemes d’agressivitat en un futur. Això no s’aconsegueix ni per la força (el maltractament produeix agressivitat per por) ni donant-li amor en excés (deixar-li fer el que vulgui pot produir agressivitat per dominància).
 • És important establir unes normes a casa i que tota la família les porti a terme per tal de no produir-li confusions (p.e. si es decideix que el gos no pot pujar al sofà, no deixar-lo des del principi, premiar-lo quan es quedi a terra i que cap membre de la família el deixi pujar d’amagat).
 • Se l’ha d’ensenyar a obeïr ordres bàsiques com el SEU, QUIET, POTETA, VINE, etc. i premiar-lo quan ho faci bé. Després, sempre que ell reclami l’atenció del propietari o vulgui una “xuxe” o simplement quan se li posi el menjar, el propietari reforçarà la seva dominància fent aquests exercicis d’obediència abans de donar-li al gos el que vol.
 • És important que tots els membres de la família practiquin aquestes ordres, sobretot els més petits per tal de reforçar la dominància de tots.
 • Si el gos és molt nerviós i li costa concentrar-se per aprendre és recomanable treure’l a córrer una bona estona primer i després ensenyar-li a fer les ordres, sempre d’una en una i durant uns 5 minuts cada dia.
 • I, per últim, s’ha d’acostumar a que els membres de la família li manipulin el menjar quan està menjant, des de que és cadell. Premiar-lo si es deixa.

 

 

dog-279698_1280